Project Bijzonderlingen


Deze serie is begonnen met mijn dochter Fenne. Toen zij vier jaar oud was kreeg zij een neusmaagsonde, later gevolgd door een gastrostoma (buiksonde). Wij merkten dat Fenne regelmatig reacties kreeg op de sonde, iets dat zij niet altijd leuk vond.  

Als fotograaf maak ik portretfoto’s van kinderen. Ook Fenne leg ik soms vast. Toen ik haar fotografeerde met neusmaagsonde leverde dit een beeld op waarbij haar kracht en sterke karakter duidelijk op de voorgrond stonden, waardoor de sonde nauwelijks nog een rol speelde in het beeld.

De wens ontstond om meer kinderen die een medisch hulpmiddel gebruiken of iets bijzonders aan hun uiterlijk hebben op deze manier te portretteren. Want regelmatig worden als eerste die hulpmiddelen of bijzonderheden gezien, en dat is zó jammer.

Daarom hoop ik met deze serie een podium te geven aan dat wat de geportretteerde kinderen écht bijzonder maakt: hun eigenheid, veerkracht en levenslust.

 

Dit is Fenne. Ze is vijf jaar oud. Fenne is gek op Paw Patrol, zwemmen en haar hondje Fabel. Als Fenne later groot is word zij een zeemeermin.

Dit is Lotte. Ze is acht jaar oud. Ze knuffelt graag met haar konijntjes Coco en Lily. Lotte is dol op sushi. Ze luistert graag naar muziek van Flemming en zou heel graag eens naar een optreden van hem gaan.

Dit is Jim. Ze is twee jaar oud. Niemand kan beter dansen op de muziek van de Indische Waterlelies dan Jim. Jim heeft 2 grote broers en 1 oudere zus, maar laat zich zéker niet ondersneeuwen.

Dit is Davy. Hij is twee jaar oud. Hij is dol op muziek en lasagne. Elke maandag gaat Davy mee naar de zorgboerderij van zijn ouders. Het liefste speelt hij samen met zijn tweelingzusje.

Dit is Blake. Hij is vier jaar oud. Blake houdt van fietsen, pasta en de kleur groen. Dat laatste past ook bij zijn favoriete vakantiebestemming: Duinrell.

Dit is Bettie. Ze is acht jaar oud. Bettie is erg graag buiten, daarom komt het goed uit dat ze vlakbij zee woont.  Als het even kan roostert ze marshmallows boven het kampvuur.

Dit is Dylan (twee foto's). Hij is twee jaar oud. Hij is gek op de drie poezen die thuis rondlopen. Torens van blokken bouwen is op dit moment zijn favoriete bezigheid. Dylan is een echte lekkerbek en eet graag met de pot mee.

Dit is Kai. Hij is vier jaar oud. Kai houdt van spelen met andere kinderen, knutselen en puzzelen. Als er bellen worden geblazen vind hij dat geweldig. Kai houdt van alle soorten muziek en danst dan graag in zijn loopwagentje.

Dit is Elin. Ze is zes jaar oud. Haar lievelingsknuffel Beertje gaat overal mee naartoe. Als iets niet kan of lukt zoekt Elin een andere manier om het toch voor elkaar te krijgen. Later wordt Elin banketbakker, piet, of bloemiste.