Geboortefotografie

De geboorte van een kindje is voor veel mensen een van de meest bijzondere momenten van hun leven. Eindelijk het kindje ontmoeten dat al zo lang in je buik woont. Hoe zal hij/zij eruit zien? Hoe voelt het om je baby voor het eerst vast te houden? Het is en blijft iets magisch.

Er zijn daarom steeds meer mensen die de bevalling en geboorte graag willen laten vastleggen door een professionele fotograaf. Iemand die zich geheel en alleen richt op het zo mooi mogelijk vastleggen van het hele proces; het bloed, het zweet en de tranen (want laten we daar vooral geen geheim van maken) en de blijdschap en ontroering. 

Een van de dingen die ik mij zelf altijd heb afgevraagd voordat ik fotograaf werd is: waarom is zo'n bevallingsreportage zo bizar duur!?  Doe éven normaal!  Tot ik zelf bevallingen ging vastleggen, en ging begrijpen hoe een dergelijk bedrag ontstaat. Een bevalling duurt vaak lang, gemiddeld vordert de ontsluiting 1 cm per uur, dus reken maar uit. Baby's vinden midden in de nacht vaak een prima tijdstip om ter wereld te komen, en houden ook geen rekening met weekenden of vakantiedagen. Verder is niet te voorspellen wanneer je kindje komt, wat maakt dat een fotograaf soms lange tijd ''stand-by'' moet staan. Er worden veel foto's genomen tijdens een bevalling. Nadien gaan er heel wat uren zitten in het uitzoeken en bewerken van de foto's. Als je dit alles bij elkaar optelt wordt het misschien iets inzichtelijker hoe het bedrag voor een geboortereportage tot stand komt.

 

Wie, wat, wow:

 • Ik zorg er tijdens een geboortereportage altijd  voor dat ik me op de achtergrond houd, terwijl ik me focus op het vastleggen van de vele bijzondere momenten, zoals het samen opvangen van de weeën, het klaarleggen van de eerste kleertjes, het moment dat jullie kindje daadwerkelijk geboren wordt en op je borst wordt gelegd en het doorknippen van de navelstreng.
 • Ik gebruik geen flitslicht tijdens het fotograferen, dat stoort teveel. Wel bespreek ik van te voren met jullie het belang van licht voor het maken van mooie foto's. Hoe meer licht, hoe kwalitatief hoger de foto's zijn die ik kan leveren.
 • Tevens vind ik het heel belangrijk om op de hoogte te zijn van jullie wensen omtrent de fotografie. Willen jullie bepaalde zaken rondom de bevalling wel of juist niet in beeld gebracht hebben? Welke momenten willen jullie sowieso vastgelegd hebben? Mochten er complicaties zijn, mag ik dan fotograferen, of liever niet? Willen jullie foto's hebben van de eerste uren na de geboorte, waarbij ook het wegen en meten, voor het eerst kleertjes aandoen, de eerste voeding en misschien wel de eerste ontmoeting met broertje(s) en/of zusje(s) wordt vastgelegd? Er is veel mogelijk en ik houd rekening met jullie wensen. We plannen vooraf een (al dan niet telefonisch) kennismakingsgesprek waarin we dit allemaal bespreken.
 • Je weet natuurlijk nooit zeker wanneer de bevalling begint. Daarom ben ik vanaf 37 weken zwangerschap voor jullie beschikbaar, zowel overdag als s'nachts. Zodra de bevalling lijkt te zijn begonnen hoor ik dit graag. Vanaf 4 tot 5 centimeter ontsluiting ben ik aanwezig, of dit nu thuis is, of in het ziekenhuis. (Uiteraard is e.e.a. wel afhankelijk van de dan geldende corona maatregelen).
 • Mocht het onverhoopt gebeuren dat ik door een dringende reden niet bij de bevalling aanwezig kan zijn, dan hebben we van te voren besproken wat in dat geval jullie wensen zijn. Ik probeer altijd te zorgen voor een back-up fotograaf die het dan van mij kan overnemen, tenzij jullie daar bezwaar tegen hebben.
 • De meeste foto's die ik maak bewerk ik in zwart/wit. Dit vanwege het gelige licht thuis of in een ziekenhuis. De foto's lever ik digitaal aan, in de hoogste kwaliteit. Er zit geen maximum aan de hoeveelheid foto's die ik aflever. Jullie ontvangen alle geschikte foto's. 


Pakketten


Pakket basis:

 • Vanaf 4/5 cm ontsluiting tot en met het moment dat je/jullie je kindje in je armen hebben. 
 • Vanaf 37 weken zwangerschap kan je me dag en nacht bellen als de bevalling is begonnen. 
 • Zowel thuis als in het ziekenhuis, mits dit mogelijk is, o.a. afhankelijk van corona maatregelen. 
 • Geen max aan het aantal foto's. Ik selecteer en bewerk alle geschikte foto's, die jullie allemaal ontvangen. 
 • Kosten: 995,- euro.

Pakket uitgebreid:

 • Vanaf 4/5 cm ontsluiting tot en met 2/3 uur na de bevalling, waardoor ik alle mooie eerste momenten met jullie kindje kan vastleggen, zoals het wegen, aankleden, drinken van de eerste voeding, knuffelen met papa en mama en misschien wel de eerste ontmoeting met broertje(s)/zusje(s).
 • Vanaf 37 weken zwangerschap kan je me dag en nacht bellen als de bevalling is begonnen. 
 • Zowel thuis als in het ziekenhuis, mits dit mogelijk is, o.a. afhankelijk van corona maatregelen. 
 • Geen max aan het aantal foto's. Ik selecteer en bewerk alle geschikte foto's, die jullie allemaal ontvangen. 
 • Kosten: 1290,- euro.